Ga naar de inhoud

Overdek grote parkeerterreinen met zonnepanelen!

Ons statement is ‘Geen draagvlak, geen windmolens’. Er moet echter wel van alles gedaan worden voor de energietransitie en voor het klimaat. Ook DeventerNU vindt dit belangrijk. Nu wordt er veel gesproken over grote windmolens en lelijke zonneparken in ons landschap. Allemaal ten koste van het groen en de landbouwgrond van onze gemeente. Natuurlijk moet er plek gemaakt worden en zal niet alles 100% kunnen blijven zoals het is. Maar een belangrijk en heel slim alternatief is helemaal niet over nagedacht: Het overdekken van grote parkeerterreinen.

Deze parkeerterreinen zijn er al of worden aangelegd, zoals bij de bouw van het van der valk hotel. Als je deze terreinen gaat overdekken met zonnepanelen kun je zowel stroom opwekken, auto’s opladen als schaduw creeeren. Allemaal win-win. Want als de auto’s die eronder staan minder warm worden in de zomer, zullen ze minder uitstoot hebben als de airco gebruikt moet worden. De temperatuur is immers niet zo hoog opgelopen als in de zon. Door de al bestaande terreinen te gebruiken hoef je geen landbouwgrond of groen op te offeren voor het aanleggen van een zonnepark. De mensen die van de parkeerterreinen gebruik maken zullen de auto direct kunnen opladen met de opgewekte stroom en de rest kunnen wij in de gemeente gebruiken.

En dat het werkt weten we al. Het wordt op het circuit van Assen en bij Walibi namelijk al gebruikt. Dus laten we hier in onze gemeente op in springen. Ervaringen zijn er al, dus ga in gesprek met deze partijen om te kijken wat ervoor nodig is om dit ook hier in te voeren. Vindt het wiel niet opnieuw uit, maar gebruik de uitvinding die er al ligt. Tijd om slimme oplossingen toe te passen en ook individuele initiatieven te stimuleren van bijvoorbeeld boeren die een kleine windmolen op hun erf willen.

1 reactie op “Overdek grote parkeerterreinen met zonnepanelen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *