Ga naar de inhoud

Extra hulpmiddelen voor doven en slechtzienden bij stemmen in Gemeente Deventer

  • door

Met toekomstige verkiezingen komen er voor doven en slechtzienden meer hulpmiddelen op 1 locatie in de gemeente, namelijk de Scheg. Ook wordt er vervoer beschikbaar gesteld zodat deze mensen naar de Scheg toe kunnen.

Inwoners van de gemeente Deventer met een beperking aan gehoor of zicht kunnen vanaf komende verkiezingen terecht in de Scheg voor het stemmen met speciale stemmallen in braille of stemmen in soundboxen. Vanaf nu zal dat standaard elke verkiezingen terugkomen op deze locatie.

Er is een gesprek geweest met stichting Fooruit en Oogvereniging Nederland om te bepalen wat deze extra hulpmiddelen zouden moeten worden en waar deze beschikbaar worden. Hierbij is voor de Scheg gekozen omdat deze in de gemeente het meest centraal ligt en toegankelijk qua vervoer voor de inwoners. Er wordt voor 1 locatie gekozen omdat stemmallen en soundboxen een specifieke plek nodig hebben en kostbaar zijn. Daarom wordt het ook mogelijk voor deze groep inwoners om vervoer naar de locatie te krijgen.

DeventerNU was het tijdens de gemeenteraadsverkiezingen opgevallen dat het in onze gemeente niet mogelijk was om te stemmen met extra hulpmiddelen. Terwijl dit in de kieswet wel wordt aangeboden. Daarop heeft de partij een motie ingediend en is toegezegd dat Deventer meer zal gaan doen dan alleen de standaard wettelijke verplichtingen. ‘Wij zijn erg tevreden met het resultaat. Iedereen moet van zijn/haar stemrecht gebruik kunnen maken.’, aldus Eric van den Nieuwenhof.

Dat betekent dat vanaf komende maart, met de verkiezingen voor de provinciale staten en het waterschap, de hulpmiddelen in gebruik genomen zullen worden. Hierover zal nog duidelijke informatie volgen vanuit de gemeente om hier bekendheid aan te geven.

De hele reactie van de gemeente kunt u lezen op: https://deventer.raadsinformatie.nl/document/12195813/1/2022-12-15+1005+Raadsmededeling+Motie+inclusiviteit+verkiezingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *