Ga naar de inhoud

DeventerNU vraagt aandacht voor onzichtbare beperkingen binnen inclusiebeleid

  • door

Binnen het diversiteit en inclusiebeleid is op dit moment nog geen aandacht voor mensen met een onzichtbare beperking. DeventerNU vindt dat dat anders moet en vraagt daar aandacht voor.

Als gemeente wil Deventer staan voor een samenleving waarin iedereen kan en mag meedoen. Een van de onderdelen is ‘Deventer zonder drempels’ waarbij veel goeds wordt gedaan. Helaas mist hier de aandacht voor mensen met een onzichtbare beperking die ook af en toe wat hulp zouden kunnen gebruiken.

Daarom heeft DeventerNU in een motie gevraagd om hier actief mee aan de slag te gaan. Een voorbeeld die aangedragen is, is de Hidden Disabilities Sunflower. Dit is een laagdrempelig symbool die mensen kunnen kiezen om te dragen. Internationaal en ook in Nederland wordt dit op steeds meer plekken gebruikt (zoals luchthavens, pretparken, musea, scholen en sportclubs). Door dit symbool te dragen laten mensen zien dat ze hulp kunnen gebruiken bij hun onzichtbare beperking.

‘Een gastvrije gemeente is er een die ook voor zo’n grote en diverse groep mensen aandacht en faciliteiten heeft. Want een onzichtbare beperking is zowel mentaal als fysiek. Denk aan autisme, depressies, long-covid, chronische pijn, hartklachten enzovoorts.’ Aldus Aranka Schippers, raadsopvolger van DeventerNU. ‘Ik ben erg trots dat onze motie door de hele raad aangenomen is.’

Nu is de gemeente aan zet. De wethouder gaat onderzoeken waar de behoefte ligt in de gemeente en hoe dit binnen het beleid uitgevoerd gaat worden. Eind dit jaar moet daar duidelijkheid over komen.

Bent u benieuwd naar de motie? Dan kunt u die hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *