Ga naar de inhoud

Geen 100 permanente bufferplekken AZC Schalkhaar

  • door

De wethouder heeft de aanvraag van het COA om de 100 bufferplekken bij het AZC in Schalkhaar permanent te maken afgewezen. Wij als DeventerNU hebben hadden hier een raadstafel over aangevraagd samen met Deventer Belang.

Om omwonenden een kans te geven in te spreken en een discussie te voeren met andere politieke partijen hebben wij gevraagd om dit in een raadstafel als onderwerp te benoemen. De normale gang van zaken is dat dit besluit alleen bij de burgemeester en wethouders ligt. Maar dit vond DeventerNU niet voldoende. Dit is een belangrijk thema voor Schalkhaar, wat op meerdere fronten te maken heeft met veel zorginstellingen en overlast.

De meningen waren duidelijk. Permanent maken vond bijna niemand in de raad een goed idee. En er was veel kritiek op hoe er met omwonenden wordt opgegaan. Al sinds februari heeft DeventerNU contact met omwonenden van het AZC, omdat zij veel overlast ervaren. De angst van de omwonenden is dat ze niet serieus genomen worden en er niet naar ze geluisterd wordt.

Vandaag maakt de wethouder bekend dat hij de aanvraag voor 100 bufferplekken permanent maken afwijst. En daarnaast krijgt het COA tot 1 juli 2025 de tijd om deze 100 plekken af te bouwen naar 0. Zodat het AZC op de normale capaciteit zit van 550 asielzoekers.

‘Ik ben blij dat er goed naar de omwonenden is geluisterd en dat dit beloond wordt met dit besluit. Het is een dossier waarin ik mij heb vastgebeten met dit als mooi resultaat. Tijd om weer te werken aan vertrouwen en goede communicatie met de buurt. Kwaliteit ipv kwantiteit op het AZC.’ Aldus Aranka Schippers, namens DeventerNU

Via deze link kunt u de raadsmededeling lezen: https://deventer.raadsinformatie.nl/document/14627067/1/2024-805+Raadsmededeling+Afwijzing+verzoek+COA+permanent+maken+bufferplekken?connection_type=17&connection_id=11034307

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *